Egészségfejlesztés

A BELSŐ HARMÓNIÁÉRT

Az egészségmagatartás témaköre munkám középpontjává vált

Ha valaki szeretne változtatni az életmódján, az azt jelenti, hogy van változtatásra való hajlandósága. De sokszor még mélyben ott vannak olyan fel nem dolgozott élmények, amelyek megakadályozzák a harmonikus működést. Van valamilyen elképzelése, sejtése, ideálja az egészségről, az egészséges lélekről és személyiségről, magatartásról, s ezt szeretné elérni. Pszichológusként az a feladatom, hogy az egészség-képet konkretizáljam, tudatosítsam, megvalósíthatónak hitessem el a célt, életminőség javulás érdekében a helyes módszert is megmutassam a gyógyulni vágyó páciens számára.

 

Egészségmagatartás alábbi aspektusainak fejlesztésében való részvételt vállalom:

Tervezhető-e a Saját életstílusunk?

Étellel való kapcsolat harmonizálása

Az egészséges testsúly kialakításához szükséges az étellel való kapcsolatunk megváltoztatása. Gyermekkorunktól kezdve sok útmutatást kapunk arról, hogy hogyan kell étkeznünk, sok étkezési szokást alakítunk ki, amelyek tudattalanul épülnek be a mindennapjainkba. Annak érdekében, hogy jó irányban változtassunk a berögzült étkezési szokásainkon érdemes átgondolni, átkeretezni az étellel való kapcsolatunkat. Ez a folyamat segítheti azokat, akik súlyproblémákkal küzdenek.

A nemrég megjelent az Aranyfonál az elhízás labirintusából című könyv, amelyet Dr. Cserjési Renáta neuropszichológussal írtunk az elhízás pszichológiai háttérfolyamatairól. Ebben a könyvben arra vállalkoztunk, hogy a komoly szakmai koncepciókat és a sikeresen változtatók tapasztalatait, valamint a munkánk során segítséget kérő, túlsúllyal küzdő páciensek érzelmi élményeit, nehézségeit úgy foglaljuk össze, hogy mindenki számára érthetővé tegyük a problémakör lelki aspektusait. Az volt a szándékunk, hogy úgy mutassuk be a problémakört, hogy az alapok megértése után már mindenki meg találhassa azt az utat, amit alkalmazni tud a saját életében.

Tervezhető-e a Saját életstílusunk?

Testmozgáshoz való viszony harmonizálása

Az egészségfejlesztés olyan eljárás, melynek célja az egyén egészségének, életminőségének fejlesztése, de a hagyományos orvoslástól eltérően ezt úgy próbálja elérni, hogy az egészség feletti kontrollt és felelősséget az egyénnek adja át. Az egészségünk, a betegségeink, testsúlyunk mind korábbi tetteink, gondolataink eredménye. Annak érdekében, hogy az egészségmagatartási szokásaink megváltoztathatóvá váljanak, ezen korábbi hibás adaptációs formák feltérképezésére van szükség.

Tervezhető-e a Saját életstílusunk?

Pihenéshez való viszony harmonizálása

Az alváshiány gyakori probléma a modern társadalmakban és számos szerteágazó következménnyel jár: kialvatlanság, fáradtság, álmosság, kognitív teljesítőképesség romlása,  szorongásos zavarok, stressztűrő képességek romlása, immunfunkció romlása, pszichoszociális problémák, baleseti kockázat növekedése. Az önszabályozás minősége, a stresszel való megküzdés, a krónikus betegségek, a pszichés kórképek jelenléte megnehezítik az alvásproblémák megoldását. Ezért fontos, hogy a páciens diszfunkcionális hiedelmei és attitűdjei módosításra kerüljenek. Ezáltal növelni tudjuk a betegek autonómiáját és kontrollját, s a páciens erejének és potenciáljának erősítése is megtörténik.

9. Pihenést, elalvást segítő relaxációs gondolatsor

 Munkám során nagyon fontosnak tartom a relaxáció élettani hatásait megmutatni a pácienseknek, ezért többféle módszerrel is próbálom a testi nyugodt állapot elérését kialakítani a pácienseknél. Érkezett felém már olyan kérés tőlük, hogy készítsek a saját hangommal egy pihenést elősegítő relaxációs gondolatsort, amit ők az otthonukban is meghallgathatnak. Ebben a podcastben szeretnék bemutatni nektek egy ilyen gondolatsort érdekességként, bízva abban hogy sokaknak segíteni fog a mindennapi stresszhelyzetek hatásainak oldásában.

 

Tervezhető-e a Saját életstílusunk?

Egészségtelen szokások elhagyása

 A dohányzásról való leszokást támogató program egyrészt az egyén választási képességének és szabadságának növelését tűzi ki célul. A program kezdetén a dohányzási motivációk feltárása történik meg, annak érdekében, hogy a leszokás folyamata egyénre szabott formában valósuljon meg. A program nagyon hangsúlyos eleme az általános személyes és társas készségek fejlesztése, célok megfogalmazásának segítése és más problémamegoldó készségek fejlesztése. Ismert tény, hogy a dohányzók érzelmi alapú konfliktusmegoldó módszereket alkalmaznak, amelyek nem célorientáltan a problémára koncentrálnak, hanem csak a pillanatnyi feszültségcsökkentést biztosítják a problémákkal való valódi szembenézés helyett.

Tervezhető-e a Saját életstílusunk?

Egészséges életmód stratégiájának kialakítása

Tapasztalatom szerint minden változás énképváltozással kezdődik, s ahhoz, hogy valódi változást érjünk el az életünkben, be kell ismernünk magunk előtt, hogy nem a legjobban vezettük az életünket. Ma már hiszem azt, amit a NLP módszere tanított meg velem, hogy nincsenek tehetetlen személyek, csak tehetetlen elmeállapotok vannak. Ezért sokat tanulmányoztam a siker lélektanát, s a folyamatban a célkitűzés technikáit, a tudatalatti és a tudatos aspektusok átgondolását használva alakítjuk ki azt s stratégiát, amivel eredményesebbé válhatunk a mindennapjaikban.

Egy páciensem véleménye a támogatásomról

“Teljesen átadtam magam: ha én valakit kiválasztok magamnak – legyen az akár egy általános orvos, vagy fogorvos,gyógytornász vagy kozmetikus, stb. – hiszek benne, és kérdőjelek nélkül csinálom azt, amit mond. Néha furcsálltam a feladatait, kifejezetten idegesített néhány témaköre, de mentem és mentem minden héten. Miután legyőztem azt a lelki fájdalmat és az ösztönösen kialakuló bosszúvágyat, már csak úgy éreztem azért járok hozzá, mert szeretem a társaságát. De ez nem így van: folyamatosan gyúrt és alakított. Olyan dologra megtanított, hogy szinte kívülről látom a viselkedésem, a reakcióimat, így könnyebben gatyába tudom rázni magam.”   P. Beáta

Ezekben a témakörökben podcast adások is meghallgathatóak

Azt gondolom, hogy az egészséges életmód témaköre szoros kapcsolatban van a lelki egészség témakörével, amelynek sok sok aspektusa kapcsolatban van a nőiséggel, a férfi szerepekkel, az emberi kapcsolatok minőségével. Ezért többféle szempontból próbálom megvilágítani az egészséghez kapcsolódó témaköröket.