szakmai tapasztalataim

Amelyek megosztásának szerepe egyre fontosabbá vált számomra

2013

A Szondi Alapítvány pályázatára készítettem el a “Munkahelyi egészségmagatartás fejlesztő program a Szondi teszt tükrében” című pályázati publikációmat 2013-ban. Az Alapítvány Kuratóriuma benyújtott dokumentációt díjazta.

A munkahelyi egészségfejlesztési programokat azért tartom megfelelő beavatkozási formának, mert ez olyan eljárás, melynek célja a dolgozók egészségének, életminőségének fejlesztése, de a hagyományos orvoslástól eltérően ezt úgy próbálja elérni, hogy az egészség feletti kontrollt és felelősséget az egyénnek adja át. A programban az öngondozás- self nurture képességének a fejlesztése áll középpontban, s a Szondi teszt eredményei azt mutatják, hogy azért nem tudtam az egyéni felelősségvállalás érzését kialakítani náluk, mert nem képesek még erre, mivel a szimbiotikus állapotukkal és a csalódottságukkal való szembenézés lenne az első pont ebben a folyamatban. Az egészségpszichológus a rendszer minden pontján akcióba léphet, de ez a vizsgálat abban erősít meg, hogy az egyéni szint pontos ismerete nélkül valódi sikeres folyamat nem valósulhat meg.

A teljes dolgozat letölthető PDF formátumban.

2014

MHLEK munkahelyi egészségmagatartás fejlesztés

A Magyar Honvédség keretein belül több éve végzem az állomány tagjainak pszichológiai problémáinak kezelését. Egy logisztikai szervezet mintegy tíz éves egészségügy, egészségmagatartási és katona-pszichológiai tapasztalatait mutatja be az alábbi publikáció 2 részben, amely címe a “Logisztikai bázison megvalósított munkahelyi egészségmagatartásfejlesztő program és kutatási program tapasztalatai”.

A publikációban két fő témakör bemutatására kerül sor, a logisztikai bázison megvalósított egészségmagatartás fejlesztő program, valamint a szomatizációs tünetegyüttes problémakörének feltárását szolgáló kutatás a katonáknál megjelenő betegségreprezentációk pontos meghatározása érdekében. A betegségreprezentációk nem stabil képződmények, a betegség lefolyása során folyamatosan alakulhatnak, illetve alakíthatók, ezért a preventív munka szempontjából fontos a pszichológiai háttértényezők ismerete.
A kutatási folyamat során 10 profilos Szondi teszt, TCI kérdőív és az Experiences in Close Relationship Questionnaire – Közeli Kapcsolatok Élmény Kérdőív használatára került sor, amelyek eredményeinek a bemutatása történik a következő kérdéskörökre válaszolva: a személyiség mely alapvonásai határozzák meg a stresszhez való viszonyt (eustressz vs. distressz). Léteznek-e a stresszhez való viszonyulásban, annak megélésében és arra való válaszreakcióban egyéni különbségek.

A publikáció 1. része és 2. része letölthető PDF formátumban.

2015

Rövidebb cikkek pszichológiai oldalakon

A pszichologuskereso.hu oldalán rövidebb cikkeket is megjelenítettem, amellyel a téma iránt érdeklődök segítése volt a célom. Az oldal bal oldalán található vállalt problémakörök pontjaira kattintva tudja az írásaimat megtekinteni.

 

2017

Kertész Éva műsorában a Dr. Bézs műsorban egy hosszabb beszélgetés készült velem a nemi erőszak női áldozatairól a #MeToo mozgalomhoz kapcsolódóan 2017.10.24-én. A beszélgetés beharangozója megtalálható a Rádió Bézs oldalán (a linkre kattintva, majd a nevemre rákeresve megtalálható a beszélgetés linkje), valamint a beszélgetés meghallgatható.

2021

A 2021 márciusára megjelent Aranyfonál az elhízás labirintusából című könyvem kapcsán a TV2 Mokka műsorában beszéltem szerzőtársammal, Cserjési Renátával arról, hogy a túlsúly hátterében milyen lelki okok állhatnak. A Kossuth Rádió Trend idők című műsorában (2021.04.14. beszélgetés 15:19-kor kezdődik) volt lehetőségünk elmondani, hogy a lelki okok feltárása nélkül a fogyókúra nehezen vihető végbe.

Elindítottam a Harmóniaszoba podcastek sorozatot, amelyben hetente publikálom pszichológiai témájú gondolataimat, amely a jelenlegi és a jövőbeli pácienseimet és a nagyközönséget is továbbsegítheti a saját fejlődési útján.