Vágytaláló Podcastek

AZ ÉRZELMI KAPCSOLATÉRT

Miért készítem a vágytaláló podcast sorozatot?

A szakmai beszélgetéseim során alakult ki bennem az a meggyőződés, hogy nagyon sok olyan vélemény van a párkapcsolat létrejöttével kapcsolatban, ami sokszor megnehezíti a társkapcsolatok kialakulását. Ezért a podcastekben azokat a könyvekben található különböző nézőpontokat mutatom be, amelyek a kapcsolat létrejöttének tudattalan és tudatos meghatározói. Már régóta az a meggyőződésem, hogy belül a lelki folyamatok szintjén fontos az engedélyt kiadni önmagunknak, ha társat szeretnénk. S ehhez szükséges egy igazi belülről jövő mély vágy, hogy az igazi intimitáshoz vezető úton elinduljunk. Ezért ezekkel a podcastekkel az a célom, hogy mindenki vállalja el a felelősséget a saját  fejlődési útjáért, ami a nővé vagy férfivá válás során átélhet, s kapjon olyan szempontokat, ami mindig továbbsegíti az útelágazásoknál.

A hetente megjelenő pszichológiai témájú podcastek a képekre kattintva érhetők el.

112. Miért viseli a férfi a legyőzhetetlen álarcot?

112. Miért viseli a férfi a legyőzhetetlen álarcot?

A legyőzhetetlen álarcot viselő férfiak extrém dolgokat tesznek, és hatalmas kockázatokat vállalnak, hogy figyeljenek rájuk, és fontosnak érezzék magukat egy olyan világban, ahol tehetetlennek hiszik magukat. Ez az álarc az egyetlen, amelyik meggondolatlan hülyeségekre sarkallja őket, amely nemcsak saját fizikai és mentális épségüket, anyagi jólétüket veszélyezteti, hanem a hozzájuk közel állókra is hatással van. A mai világban a legyőzhetetlenség számos formája kialakult, amelyek túlhajszoltsághoz, pánikrohamokhoz vezetnek, hiszen, ha az egész világ súlya a férfi vállát nyomja, akkor az a súly össze is tiporhatja. S ezen súly cipelése végül szívrohamhoz, öngyilkossághoz, összeomláshoz vezethet. Ebben a podcastben azt magyarázom el, hogy mi ezen álarc megszüntetésének belső lelki folyamata.

111. Miért veszi fel a férfi a szexista álarcot?

111. Miért veszi fel a férfi a szexista álarcot?

A férfi szexuális álarca a legerőteljesebb az összes közül, hiszen ez biológiánkban és a neveltetésünkben gyökerezik. A szexuális álarc mögött rejtőzködő férfiak azzal szorítják háttérbe az érzelmeiket, hogy csak a szex fizikai aspektusaival törődnek. A szexuális álarc mögött rekedt férfiak mindig a következő nőt keresik, a következő hódítást, a legújabbat, a legszexibbet, és így válik a szex az érzelmek kikerülésének tökéletes módjává. Közelinek és intimnek tűnik, valójában azonban a férfi szexuális álarcának lényege önmaguk kerülése, annak az érzésnek a kerülése, hogy ő kevés. Emiatt keresnek valakit, hogy legalább szexuálisan elégedettek legyenek, mert az elégedettséget belülről nem kapják meg. Ebben a podcastben azt mutatom be, hogy ezen álarc lehámozása hogyan mutathatja meg a férfinak valódi önmagát, s hogy nyithat lehetőséget egy érzelmileg gazdagabb kapcsolat kialakítására.

110. Mi rejtőzik egy alfahím álarca alatt?

110. Mi rejtőzik egy alfahím álarca alatt?

A podcastben a férfi alfahím álarca mögött meghúzódó lelki hatásokat mutatom be. Ezen álarc viselője egy hatalmi harcot folytat a nőkkel: hisz azt mutatja, hogy tesz arról, hogy a nő ne lehessen olyan fontos, mint a saját maga céljai, küldetése és az üzlete. A szerző szerint a férfiak teljesen félreértik az egész alfa-béta definíciót. Úgy gondolnak rá, mint erős kontra gyenge, hatékony kontra hiábavaló ellentétpárokra. Az a nehéz ebben az álarcban: hogy megjutalmaz, sőt ezzel valamit nyernek is a férfiak. A férfiak tehát azért csinálják ezen álarccal összefüggő dolgokat, mert bizonyos szinten működnek. Ezt magyarázom el ebben a podcastben, hogy az álarcuk hogyan és miért válik az önérvényesítésük kizárólagos forrásává.

109. Mi rejtőzik a férfi anyagias álarca mögött?

109. Mi rejtőzik a férfi anyagias álarca mögött?

A szerző arra keresi a választ, hogy egy férfi miért veszi fel az anyagias álarcot, miért dönt úgy, hogy a pénz központi szerepet játszik az életében. Miért lesz fontos egy férfinak, hogy sikeressé váljon az üzleti életben, s miért hiszi azt, hogy ez mond majd valamit arról, hogy ő milyen értékes ember. A szerző szerint ennek a motivációnak a jelentős része kapcsolatba hozható az evolúcióval. Az ember történetének nagy részében a férfi azon képessége határozta meg élete minden területét, hogy mennyit tud biztosítani a családjának. Azt tanították nekik, hogy az értéküket azokhoz a dolgokhoz kössék, amikkel rendelkeznek, és amiket tesznek, a tárgyaikhoz, az életben betöltött szerepükhöz és a bankszámlán lévő összeghez. Ebben a podcastben azt mutatom be, hogy a férfiak miért döntenek úgy, hogy rohannak a pénz és a hírnév után, s milyen okok vezettek ahhoz, hogy elszakadtak a valahová tartozás és kapcsolódás érzéseitől, és miért élnek abban a mítoszban, hogy a gazdagság majd segít, hogy újra férfinak érezzék magukat.

108. Mi rejtőzik a sztoikus álarc mögött?

108. Mi rejtőzik a sztoikus álarc mögött?

Ez a könyv az „igazi férfi” definícióját keresi. A szerző kilenc álarcot azonosított, amelyeket a férfiak felváltva hordanak. Ha esélyt ad a férfi a szeretetre és valódi önmaga megismerésére, kiteszi magát a kockázatnak, hogy mások visszaélnek a szeretetével. Ezért sokkal egyszerűbb megszüntetni a kockázatot egy férfinak azzal, hogy megbújik a sztoikus álarca mögött, és csak azt mutatja az embereknek, amit szerinte látni akarnak. Félnek beengedni másokat, vagy hagyni, hogy igazán beléjük nézzenek, és lássák az érzéseiket. A szerző szerint a férfiasság álarcainak ismerete segíthet jobban megérteni a férfiaknak saját hajlamaikat, ezért ebben a podcastben a sztoikus álarc mögött rejtőző sebezhető férfi problémakörét mutatom be.

107. Mire taníthat bennünket egy születésnap?

107. Mire taníthat bennünket egy születésnap?

Létezik olyan koncepció, hogy minden évben az a hónap mutatja meg legjobban a fejlődési feladatainkat, amelyben a születésnapunk megtörténik. Már régóta tervezem, hogy készítek egy ilyen podcastet is, ami a születésnappal kapcsolatos, s most azt éreztem, hogy beért talán valami olyan üzenet, amit most ezzel kapcsolatban talán értelmesen és éretten el tudok mondani. Én hiszek abban, hogy ezeken a napokon újjászületés élményekben lehet részünk, s a személyes érési folyamatainkra is rátekinthetünk, és hozhatunk olyan döntéseket, amely biztosítja számunkra azt, hogy ne szalasszuk el az újjászületésünk lehetőségét. Ezért ebben a podcastben azt mutatom be, hogy ez a folyamat bennem hogyan zajlott le ebben az évben, milyen élethelyzeteket kellett átélnem, s milyen gondolatokat, megértéseket kaptam ezáltal, s mire jutottam a saját transzformációmmal kapcsolatban, bízva abban hogy talán másokat is tudok inspirálni egy ilyen lelki összegzés elkészítésére.

106. Miért fontos életünkben a boldogtalan szerelem?

106. Miért fontos életünkben a boldogtalan szerelem?

A kis hableányt ebben a podcastben végigkövetjük azon a göröngyös, bizonytalan, veszélyekkel teli, ismeretlen úton, amelyet az önmegvalósításhoz vezető személyiségfejlődésnek nevezünk. A női fejlődési út minden állomása az újjászületés folyamatának egy egy fontos aspektusát tanítja meg nekünk. S ebben a podcastben arra keresem a választ, hogy a női lélek, az anima földi megnyilvánulása és működése miért függ a férfi szerelmétől. S bemutatom, hogy a boldog és boldogtalan szerelem lényegét és hatásait hogyan tudjuk megérteni és elfogadni az életünkben. Hiszen ez az egész életen át tartó folyamatunk belső gazdagodást jelent, minőségi változásokkal, transzformációkkal, ami valójában az emberi lét lényegét is megtaníthatják nekünk.

105. Mit tehetünk egy elvarázsolt férfival?

105. Mit tehetünk egy elvarázsolt férfival?

A békakirályfi mese a szeretet átadásáról szól, hiszen ahhoz, hogy szeretni tudjunk, először képesnek kell lennünk érezni. A mesében a lány nem érez semmit, amikor eltervezi, hogy meg fogja szegni a békának tett ígéretét, egyáltalán nem gondol rá, hogy annak mit fog ez jelenteni. Azonban amikor a béka testileg és lelkileg is közelebb kerül hozzá, egyre erősebbek lesznek az érzései, s ezáltal egyre inkább önálló személlyé válik. Ezek az átváltozásos történetek kivétel nélkül arról szólnak, hogy a házasságkötés előtti és a házasságkötés utáni létet kőkemény határ választja el egymástól. A legény/leány meghal, és megszületik egy új személyiség, egy új ember: aki már teljes jogú és kötelességű tagja a felnőtt világnak. Ebben a podcastben ezt a témakört járom körbe, hogy hogyan is jut el egy fiatal a teljes felelősségvállalásig.

104. Miért vonulnak vissza a férfiak a barlangjukba

104. Miért vonulnak vissza a férfiak a barlangjukba

A szerző szerint a férfiak és a nők között az a legalapvetőbb különbség abban mutatkozik meg, hogy miként birkóznak meg a stresszel, a férfiakat a váratlan helyzetek okozta alkalmazkodás kényszere visszahúzódásra magukba zárkózásra és erős összpontosításra készteti míg a nőket feldúlja kiborítja és érzelmileg megviseli. Ilyen állapotban a férfi és a nő máshogy érzi jól magát, másképpen jut vissza természetes nyugalmához, a férfi attól van jobban, hogy meg tudja oldani a problémáját, míg a nő attól, hogy beszélhet róla. S ha e különbségeket figyelmen kívül hagyjuk, nem vesszük tudomásul ez csak felesleges súrlódásokhoz vezet egy kapcsolatban. Ebben a podcastben azt magyarázom el, hogy hogyan lehet konstruktívan kezelni ezt a két eltérő konfliktuskezelési repertoárt.

103. Mitől függ a szerelmi kapcsolatok stabilitása?

103. Mitől függ a szerelmi kapcsolatok stabilitása?

A pszichológiai kutatások az intim kapcsolatok előnyeit és hátrányait gyakran elemzik, beleértve azt is, hogy az egyes lépésekkel összekapcsolódó költségek és nyereségek hogyan befolyásolják egy kapcsolat fejlődését. A podcastben azokat a kutatási eredményeket mutatom be, amelyek az intimitás kialakulásának alappilléreit mutatják be. S azt is, hogy milyen okok vezetnek egy kapcsolat befejezéséhez és mi szükséges ahhoz, hogy a kapcsolatokban jelentkező problémahelyzeteknek konstrultív megoldása keletkezhessen.

102. A frusztráció fokozza a szexuális vonzalmat?

102. A frusztráció fokozza a szexuális vonzalmat?

Más emberekkel fenntartott intim kapcsolataink életünk talán legmélyebb élményei. A legtöbb ember minden másnál fontosabbnak tartja saját boldogsága szempontjából, hogy jó kapcsolata legyen társaival.A kutatók azokat a társadalmi és pszichológiai tényezőket vizsgálták, amelyek befolyásolják a szerelem kialakulását és fejlődését, hiszen magát a szerelem élményének a természetét nagyon bonyolult lenne meghatározni. Ebben a .podcastben azokat az eredményeket foglalom össze, amelyek a szexuális vonzalom témakörében megtörtént kutatásokból következnek.

101. Miért keressük egymás társaságát olyan kitartóan

101. Miért keressük egymás társaságát olyan kitartóan

Ez a könyv 1989-ben jelent meg s a társas érintkezés témakörének azon kutatási eredményeit tartalmazza, amelyek az előző évszázad második felében végrehajtott pszichológiai kutatásokon alapulnak. A kutatók azokra a kérdésekre keresték többek között a válaszokat, hogy melyek a szociábilitás okai, miért keresik az emberek egymás társaságát olyan kitartóan, s milyen előnyünk is származhat abból, ha másokkal együtt vagyunk. Mert a társas életre való motiváció csaknem egyetemes igény. A podcastben ezen kutatások eredményeit mutatom be, hogy támpontokat kapjunk ahhoz, hogy a társas kapcsolatainkat miért a potenciálisan hozzáférhető partnerek nagyobb mintájából választjuk ki, hogy hogyan is történnek ezen rokonszenvi választásaink.